di 30 mrt.

|

Livestream vanuit stAeg

Camerata Delft speelt Met tranen langs haar wangen

Een video-concert voor de Passietijd, rond het zelden uitgevoerde Stabat Mater van de Italiaanse componist Luigi Boccherini (1743-1805) voor sopraan en strijkkwintet.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Camerata Delft speelt Met tranen langs haar wangen

Tijd en locatie

30 mrt. 2021 20:30 – 21:30

Livestream vanuit stAeg

Over het concert

Camerata Delft speelt Met tranen langs haar wangen

Video-concert rond het Stabat Mater van Luigi Boccherini voor sopraan en strijkkwintet Ensemble Camerata Delft.

Met Wendy Roobol, sopraan en Marc Krone, teksten

Het had hèt alternatief moeten zijn voor de vele te missen Matthäus- en Johannes-Passies in de weken voor Pasen: het programma Met tranen langs haar wangen van Camerata Delft en sopraan Wendy Roobol. Een concerttournee met onder meer het zelden uitgevoerde Stabat Mater van de Italiaanse componist Luigi Boccherini (1743-1805) voor sopraan en strijkkwintet, aangevuld met aangrijpende teksten geschreven en gesproken door acteur Marc Krone.

Daartoe gedwongen door de actualiteit - de concertzalen in maart nog steeds gesloten voor publiek - besloten de musici de geplande tournee af te gelasten, maar wel een video-concert te verzorgen vanuit de sfeervolle Aegtenkapel in Amersfoort. Dit video-concert is live mee te beleven op dinsdag 30 maart 2021 vanaf 20.30u.

‘Wreedheid heeft haar hart gebroken’...

Met tranen langs haar wangen verklankt het verdriet van de moeder, staande naast het kruis waaraan haar zoon gehangen is. Vele componisten hebben, door de eeuwen heen, de oorspronkelijke, 13e eeuwse tekst van het Stabat Mater op muziek gezet. Camerata Delft speelt de versie voor sopraan en strijkkwintet van de laat 18e eeuwse Luigi Boccherini. De muziek van Boccherini is tegelijkertijd schrijnend en bijzonder troostrijk, tegelijkertijd ‘Italiaans’ frivool en bijzonder contemplatief. Boccherini, zelf virtuoos cellist, wordt beschouwd als de uitvinder van het strijkkwintet. Zijn kwintetten hebben meestal twee cellopartijen, maar in dit geval is er een toegevoegde contrabas, die het geheel diepte en melancholie geeft.

Veel tekstdichters ook hebben zich gewaagd aan het vertalen van de middeleeuwse Latijnse tekst. De titel van dit concert, Met tranen langs haar wangen, is afkomstig uit de poëtische vertaling van Willem Wilmink. Speciaal voor dit project schreef acteur en regisseur Marc Krone een nieuwe Nederlandse hertaling die de luisteraar direct meeneemt in het rauwe verdriet van de moeder voor het lot van haar gedode kind. Hoe wreed is het, dat de mooiste, meest hemelse muziek voortkomt uit de meest ondenkbare pijn die een moeder kan treffen...

Sopraan Wendy Roobol, die, getuige haar recent uitgekomen solo-cd ‘Maria, dolce Maria’ een sterke band heeft met de figuur Maria, zingt de virtuoze solopartij. Acteur Marc Krone spreekt tussendoor de door hem geschreven teksten en geeft het toneelbeeld vorm.

 Het Stabat Mater wordt in deze voorstelling voorafgegaan door het aangrijpende korte stuk Psalom van Arvo Pärt.

De strijkers van ensemble Camerata Delft, specialisten in oude èn nieuwe muziek, spelen op historische instrumenten met darmsnaren, in een stemming (430Hz) die in Boccherini’s tijd gebruikelijk was maar die ook de muziek van Pärt een extra rouwrandje geeft.

Kaarten

Prijs

Aantal

Totaal

 • Regulier ticket online concert

  €10

  btw inbegrepen

  +€0.25 servicekosten

  Met dit ticket krijg je toegang tot het online concert. Je krijgt na registratie en betaling de YouTube link van te voren toegemaild.

  €10

  btw inbegrepen

  +€0.25 servicekosten

  0

  €0

 • Huiskamer ticket voor concert

  €15

  btw inbegrepen

  +€0.38 servicekosten

  Met dit ticket krijg je toegang tot het online concert voor meerdere personen (kijkers) binnen 1 huishouden. Je krijgt na registratie en betaling de YouTube link van te voren toegemaild.

  €15

  btw inbegrepen

  +€0.38 servicekosten

  0

  €0

Totaal

€0