90988375_2914726228547695_3762480012305891328_n.jpg

Lees hier meer over de rijke geschiedenis van deze locatie

De geschiedenis van de Mannenzaal en de aangrenzende kapel gaat terug tot 1390. Vanaf dat jaar was het St. Pieters Gasthuis een tehuis waar zieken en oude mensen werden verzorgd. In de negentiende eeuw fuseerde het St. Pieters Gasthuis met het Bloklandsgasthuis. Door een aantal verbouwingen ontstond een complex met een aparte mannen- en vrouwenzaal, een kapel, aparte eetzalen, een Regentenhuis en diverse bijgebouwen.
 

Het complex met al die faciliteiten voldeed rond het jaar 1900 volgens de gemeente Amersfoort niet meer aan de eisen van die tijd. Men besloot tot nieuwbouw (dit werd het huidige St. Pieters & Bloklands Gasthuis aan de Davidshof) en de vrouwenzaal en het Regentenhuis zijn daarna gesloopt. Het is te danken aan het resoluut ingrijpen van rijksbouwmeester dr. P.J.H. Cuijpers dat de Mannenzaal en de Kapel gespaard zijn gebleven.

Meer dan 100 jaar later kunnen wij daardoor nog steeds de 22 bedstedes bekijken en de leefomstandigheden van de mannelijke gastelingen beleven. Dit is een monument waar Amersfoort trots op kan zijn: een historisch gasthuis dat zelfs naar Europese begrippen uniek is.

 

Meer weten over de historie van de Mannenzaal? Ga dan naar de website van Archief Eemland.

De Mannenzaal wordt elke zomer in de maanden juli en augustus op zondagen van 12.00 tot 16.30 uur als museum opengesteld voor het publiek. Kom gerust een kijkje nemen en leer hoe de gastelingen in de Mannenzaal gewoond hebben. De toegang is gratis.

De rolspelers van de
Stichting Levende Historie in de Mannenzaal vertellen het verhaal van de gastelingen van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. De toehoorders krijgen door het realistische spel van deze vrijwilligers een helder beeld van het leven in het gasthuis anno 1907. De bewoners van de Mannenzaal hadden het niet gemakkelijk in de eerste jaren van de twintigste eeuw. Zij verheugden zich op hun nieuwe onderkomen dat gebouwd werd en ‘waar stromend water zal zijn en licht uit een knopje schijnt te komen…’.

De acteurs tonen in hun spel rondom de bedstedes hoe de gastelingen en hun verzorgers, de binnenvader en ondermoeder, in die tijd leefden. Je maakt een tijdreis tijdens je bezoek aan de Mannenzaal. De oude mannen reageren altijd op reacties en vragen vanuit het publiek.